صورتجلسه هشتم
بسمه تعالی
صورتجلسه کمیته کمیته راهبردی علم سنجی
شماره جلسه : 5
تاریخ جلسه : 30/5/89
مکان جلسه : ساختمان معاونت تحقیقات و فنآوری وزارت بهداشت، دفتر معاونت
ساعت شروع: 11 ساعت خاتمه: 30/12
حاضرین در جلسه : آقایان: دکتر محمد واسعی، دکتر پرویز اولیا، دکتر پیمان کبیری، دکتر رضا ملک زاده، دکتر کیوان کوشا، دکتر محسن رضا حیدری، ایثار نصیری
دبیرجلسه: جناب آقای دکتر پرویز اولیا
ردیف
دستورکارجلسه:
1
بررسی قابلیتهای پایگاه اطلاعات علمی Scopus و SciVal ".
مباحث و موضوعات جلسه
جناب آقای دکتر قانعی:
ما به دنبال ابزارها و پیشنهادات به منظور بررسی و اصلاح وضع ایندکس شدن تولیدات علمی کشور و ارتقا وضعیت مشاهدهپذیری آنها در سطح بین المللی هستیم.
بحث فعال سازی مراکز تحقیقات بالینی در بیمارستانها از موارد موثر و مهم است که باید به صورت جدی دنبال شود.
جناب آقای دکتر واسعی:
در حال حاضر تمام مجلات ما در Google scholar قابل جستجو است که شانس دریافت ارجاع را بالا میبرد. یک موتور جستجو اختصاصی برای جستجو مقالات منتشر شده در مجلات داخلی نیز لازم است.
ما هنر مستندسازی نداریم، در نگارش علمی مشکل داریم و هنوز در بسیاری از موارد آدرس دهی مقالات به درستی انجام نمیشود. وقتی تعداد ارجاع فرد بالا برود ارجاع به خود اشکلالی ندارد. ارجاع به خود یک شمشیر دو لبه است از یک طرف نشان میدهد که فرد در محیطی کار میکند که کارش Valid است و یک طرف هم ارجاع ممکن است ساختگی باشد. در حال حاضر در آمریکا بسیاری از کارهای خوب چاپ نمیشوند ما هم باید به سمتی برویم که تولیدات مادی درست و فناوری داشته باشیم.
جناب آقای دکتر اولیا:
در مورد اینکه از داوری خوب استقبال نمیشود یکی از دلایل نامی است که برای آن در نظر گرفته شده است. لفظ داوری یک بار قضاوت را با خود حمل میکند و خیلی از افراد دوست ندارند قضاوت کنند. اگر در فرمها از کلمه مرور یا ارزیابی استفاده شود تاثیر مثبتی خواهد داشت.
جناب آقای دکتر اکبری:
تعداد مجلات علوم پزشکی هر هفته در حال افزایش هستند. در حال حاضر ISI درخواستهای ما را بررسی نمیکند و یکی از دلایلش این است که میگویند که شاخص تاثیر مجلات فعلی شما پائین است. امسال بسیاری از مجلات ایرانی شاخص تاثیر گرفتند که موفقیت بزرگی بود اگرچه شاخصهای تاثیر ما خیلی بالا نیست. بر اساس بررسی که ما انجام دادیم یکی از دلایل پائین بودن شاخص تاثیر مجلات ما این است که مجلاتمان با تاخیر چاپ میشوند و با تاخیر هم وارد بانکهای اطلاعاتی میشوند و تا وقتی که وارد بانک شوند و قابل جستجو شوند و بتوانند ارجاع بگیرند عملاً از بازه زمانی موثر در شاخص تاثیر بیرون آمدهاند. مثلا وقتی در سال 2008 حستجو میکنیم اصلاً مقاله 2008 نمیبینیم تا بخواهیم به آن ارجاع دهیم. این مشکل را ما تاحدی حل کردهایم. یک بانک مجلات Scopus و Embase حاوی 2000 الی 3000 مقاله درست کردیم که آماده تحویل است. در حال حاضر همه 135 نشریه ما در google قابل مشاهده هستند.
ما مشکل داوری حرفهای هم در کشور داریم. گاهی مجلات خیلی دیر پذیرش میدهند و گاهی تا یکسال طول میکشد. چاپ مقالات و ورود به موقع مقالات از عوامل مهمی هستند که ارجاعات ما را بالا میبرند.
جناب آقای دکتر ملکزاده:
یک جریان قوی پژوهش در دانشگاههای ما جاری نیست. اگر این اتفاق بیافتد مقاله بهتر چاپ می شود. برای مثال تعداد پیوندهایی که در مرکز تحقیقات کبد انجام میشود از دانشگاه هاروارد بیشتر است. اگر اطلاعات مربوط به آنها به صورت دقیق در یک پایگاه داده جمع آوری شوند یک حجم عظیمی از اطلاعات برای انجام کارهای تحقیقاتی خیلی خوب موجود خواهد بود. در زیر ساخت کار سرمایه گذاری مختصری انجام میشود. اگر رشد علمی ما بسیار بالا است اما فاصله ما با دنیا حفظ شده است و از نظر کیفیت تحقیقات حتی این فاصله بیشتر هم شده است. با یک سرمایه گذاری کم می توان کارهای تحقیقاتی انجام داد که در مجلات خوب دنیا چاپ شوند. مثلا درحال حاضر تعداد زیادی مجله داریم که در همین مجلات به کارهای هم ارجاع دهیم شاخص تاثیر مجلات ما به سرعت رشد خواهد کرد که هزینهای هم ندارد.
ما به یک تیم داوری حرفه ای نیاز داریم. باید در رشتههای مختلف داوران قوی و حرفهای شناسایی و تشویق شوند تا این گروههای داوری بتوانند شکل بگیرند. داوری کار مشکلی است و نیاز به آدمی دارد که خودش اهل نوشتن باشد و مقاله نویس باشد.
جناب آقای مهندس جلالی:
ارائه تحت عنوان "قابلیتهای پایگاه اطلاعات علمی Scopus و SciVal ".
در حال حاضر تنها 10 ایرانی داوری Elsevier هستند که این رقم در کانادا 50000 نفر است. یکی از مشکلات ما این است که بسیاری از اساتید داوری را یک کار بدون ارزش افزوده میدانند و از داوری استقبال نمیکنند.
مصوبات جلسه:
مسئول اجرا
مهلت اجرا
از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور به منظور داوری مقالات استفاده شود.
جناب آقای دکتر اولیا
-
2
موتورهای جستجو داخلی سریعتر رونمایی گردد.
جناب آقی دکتر ملک زاده
تاریخ جلسه آینده: 27/8/89
مدعوین جلسه آینده : آقایان دکتر محمد واسعی، دکتر پرویز اولیا، دکتر عبدالرضا نوروزی چاکلی، دکتر آرش اعتمادی، دکتر رضا ملکزاده، دکتر آرمین مددکار سبحانی، دکتر پیام کبیری، دکتر منیر برادران افتخاری، دکتر کیوان کوشا، ایثار نصیری.
دستور جلسه آینده :
"بحث و بررسی آئین نامه یکسان سازی آدرس دهی در مقالات دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات درمانی و مراکز تحقیقاتی وابسته"